Workshopsprogramma 2013

In de rustieke omgeving van haar eigen atelier in Vessem organiseerd Dorothé Vrijdag de volgende workshops:

wo. 15 t/m zo. 19 mei € 385.- pp. incl. vol pension

za. 15 t/m vrij. 21 juni € 540.- pp. incl. vol pension

vrij. 27 t/m zo. 29 sept. € 235.- pp. incl. vol pension


Raku


woensdag 15 mei t/m 19 mei
prijs € 385,- pp. incl. vol pension

 

Raku is een traditionele Japanse stooktechniek die stamt uit de 14e eeuw. Deze techniek was sterk verbonden met de Japanse theeceremonie. We beginnen met het maken van werkstukken, waarbij u instructies krijgt over de meest geschikte vormen voor deze techniek. Na de "biscuitbrand" en het opbrengen van de glazuur, begint het uiteindelijke raku stoken. Het werk wordt buiten in een primitieve oven snel verhit tot ±1000° C.De roodgloeiende werkstukken worden dan uit de oven gehaald met vuurvaste handschoenen en een raku-tang en onder houtsnippers bedolven. Door de snelle afkoeling in de buitenlucht en de zuurstofreductie in de houtsnippers ontstaan prachtige kleuren en craquelé's in het glazuur. Na verdere afkoeling in water en het schoonpoetsen kunt u de altijd weer verrassende resultaten bewonderen.

 

vlasthmb1 vlasthmb2 vlasthmb3
vlasthmb4 vlasthmb5
   
vlas01
 

Raku en naked raku

zaterdag 15 juni t/m vrijdag 21 juni
prijs € 540,- pp. incl. vol pension

 

Naked-raku:
Op een zeer glad gepolijst werkstuk wordt na het biscuitbakken een laagje kleislib aangebracht. Na droging komt hier een glazuurlaag overheen, welke in de oven smelt en zich hecht aan de sliblaag. Bij afkoeling in de zaagselbak craqueleert deze laag, waarna deze van de gepolijste vorm "geschild" kan worden. Op de plaatsen waar de koolstof tijdens het reductieproces door de gebarsten glazuurlaag heen is gedrongen vormen zich prachtige lijnstructuren en spikkels op de vorm.

 

vlasthmb1 vlasthmb2 vlasthmb3
vlasthmb4 vlasthmb5
   
vlas01

Vlas en papierklei

vrijdag 27 spetember t/m zondag 29 september
prijs € 235,- pp. incl. vol pension

 

Van alle kleisoorten die de laatste tijd zijn ontwikkeld, is papierklei wel de meest veelzijdige. Deze klei heeft het vermogen om in elke toestand aan elkaar te kleven, nat of droog, dik of dun, Met losse onderdelen die je met slip aan elkaar kleeft. Hij krimpt ook minder waardoor hij minder snel scheurt, maar als er scheuren ontstaan kunnen ze weer makkelijk hersteld worden. Ongebakken is deze klei veel sterker dan andere klei waardoor hij ook zonder risico vervoerd kan worden! Tijdens deze workshop krijgt U een inzicht in de verschillende bewerkingsmogelijkheden van papier- en vlasklei en het zelf maken van papierklei en u kunt verschillende technieken uitproberen.

 

     
 

 

 
 
 
 

Mogelijkheden voor andere specialistische of gelegenheids workshops op afspraak.
Het is mogelijk op afspraak met een groep van 6 tot 8 personen een speciale workshop buiten het bovenstaand programma te doen.
Dit kan zowel voor een groep keramisten als voor mensen die voor een speciale gelegenheid een eenmalige keramiekparty willen beleven. In overleg kan de inhoud, tijd en prijs van de workshop worden bepaald. 

 
 
 
Keramiekatelier Dorothé Vrijdag :: Wilhelminalaan 30 :: 5512 BK Vessem :: Tel. 0497 592022 :: email: info@dorothevrijdag.nl